selamun aleyküm
hocam bir sitede reddül muhtardan kaynak getirip namazın sünnetlerinden olsa bile olsa mana değişirse namaz bozulur diyor.rukuda sübhane rabbiyelazim deki z ince okunursa peltek okunmazsa mana değişiyor.rabbim benim düşmanın manasına geliyormuş.ve böyle kılınan namazları kaza etmek gerekir diyor.ben hep ince olarak okudum.namazlarımı kaza mı etmem gerekiyor. selman bostancı
*******
Ve aleyküm selam.
Neden hep ince olarak okudun? O harfin “zı” olduğunu görmedin mi, hiç mi fark etmedin? Merak edip bakmadın mı? Kur’an okumasını ve namaza ait kıraat, dua ve tesbihleri aslî harflerinden öğrenmedin mi? Bunca lüzumsuzluklarla uğraşacağına neden doğru dürüst namazını, namazda okuyacağın sure, dua ve tesbihleri bellemedin? Şu andan itibaren yapman gereken; zaruri-temel dinî bilgilerini doğru dürüst bir ilmihal kitabını eline alıp dikkatlice öğrenmedir. Bilmediğin alanlara dalmak ve kafanı karıştırmak değil.
Sorduğun mesele hakkında, fıkıh kitaplarının “Zelletü’l-kaarî” (okuyanın hatası/okuyuşta hata yapmak) bahsinde şu açıklamalara yer verilmiştir:
İki harf arasında mahreç birliği veya yakınlığı olmadığı halde, belvâ-yi âmme bulunup (umumî belâ, yani genel bir sıkıntı, kaçınılması zor bir durum olup), bunların aralarını ayırmak güç olsa, bunlardan birinin yerine diğerinin telaffuz edilmesi, bir çok fakihe / âlime göre namazı bozmaz.
Mesela “dât” yerine “dâl” veya “zel” yerine “zı” harfinin okunması… Yahut “zel” yerine “ze” veya “zı” harfinin telaffuz edilmesi gibi… Keza, “sâd” ile “sîn”, “tı” ile “te” harfleri de böyledir. Harekelerin ince ve kalın telaffuzu da bunun gibidir. [Bk. Bilmen, Ö.N., Büyük İslam İlmihali, a.g.b.]
Senin meselen nedir? Zı yerine ze okumak değil mi? Bilmeden veya yapamayarak işlenen bu hata ile namazın bozulmadığı anlaşılıyor. Ancak seninkisi cehalete / bilmemeye dayandığı için, öğrendikten sonra derhal düzeltmen lazımdır.