hocam selamünaleyküm. benim aklıma takılan bi mevzu varda hocam, bir insan neyse evleneceği insanda onun gibi mi olur hocam? geçmişte birçok günahlarım oldu tövbe ettim şimdide bazı hatalarımız oluyo ve bu beni çok korkutuyo, çünkü evleneceğimiz insana etki ediyo diye duymuştum. bunun aslı var mıdır hocam. HZ. ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN.teşekkür ederim.. Fatih baydemir

*******

Ve aleyküm selam.

Sorundan doğrusu pek net bir şey anlayamadım. Fakat şu kadarını ifade etmeye çalışalım.

“…bir insan neyse evleneceği insanda onun gibi mi olur”?

Hayır, böyle bir şey olmaz. Herkes farklıdır; fıtraten-hılkaten farklıdır, mizaç-huy olarak farklıdır… Kezâ kimse kimsenin günahını çekmez, herkes kendi yaptıklarının cezasını çeker.

“…bazı hatalarımız oluyo ve bu beni çok korkutuyo, çünkü evleneceğimiz insana etki ediyo diye duymuştum. bunun aslı var mıdır”?

Bu da tam olarak doğrudan böyle değildir. Fakat karşılıklı biribirlerine tesirleri olur elbette… Ama huylarından, ama sularından, karakter itibariyle… Hani atasözlerimiz vardır bilirsiniz; “Üzüm üzüme baka baka kararır”, “Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan (tesirlenir)” diye... Kezâ insanlar arası tesirlenmeyi (etkileşimi) ifade eden başka sözler de mevcuttur, ama sanırım burada tekrar etmeye gerek yok.

Ancak şunu da unutmamak lazım; mü’min olarak daima iffetimizi muhafaza etmeye gayret etmeliyiz.

Peki iffet nedir? İffet; insanın hayâ ve edebe aykırı söz ve davranışlardan sakınmasıdır. İnsanın ahlâkî kirlenmeden ve şehevî çirkinliklerden uzak; tertemiz, nezih bir hayat yaşamasıdır.

İffet; başkasının namusuna göz dikmemek, kendi namusuna başkalarının da yan bakmasına fırsat vermemektir.

İffet; haya ve edeple içiçe yaşanan nezih bir hayat tarzıdır. Seviyesiz, müstehcen, hayâsız, edepsiz her şeyden uzak kalmak, şehvetini helâl ve mubah yolla tatmin etmektir.

İffet; insanda doğuştan var olan ve onu diğer canlılardan ayıran en bariz haslatlerden biridir. Haramlara, çirkinliklere, iğrençliklere, zina, fuhuş, livata ve benzeri ahlâksızlıklara karşı kalkandır. Dört ayaklı mahlûkatta iffet ve nâmus, edep ve hayâ, iman ve nikâh, şeref ve itibar yoktur. Bunlar insanî ve ahlakî hasletler ve özelliklerdir. Bunlardan mahrum olmak, insanlığı kaybetmekle aynı manayadır.

Hasılı; başkasının namusuna göz dikenin, namusuna da göz dikerler.

Go to top