Selamun aleyküm Hocam Evli iken baldızımıza, kardeşimize veya kendi kızımıza nefis ve şeytan vesvesesi ile bir an olsun bir şehvet hissedersek nikahımız düşermi?Böyle durumlarda ne yapmamız gerekir? Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
*******
Ve aleyküm selam.
Söz konusu hissiyat, bir anlık da olsa çok âdi ve rezilce bir duygudur, asla caiz değildir, ama fıkhî-hukuki açıdan nikâha zarar vermez. Nikâhın düşme sebepleri başlıklı cevabi yazımıza bakınız, orada nikâhı nelerin düşürdüğüne dair genişçe bilgi var.
Maamafih bu son derece çirkin ve tehlikeli duyguyu derhal içinizden söküp atmanız; tabir caizse midye kabuğuyla kazıyıp temizlemeniz, nedamet-tevbe ve istiğfarla, hatta tesbih namazıyla paklamanız gerekir.
…Ve mademki böyle bir zaafiyetiniz-hastalığınız var, o halde onlarla görüşme-konuşma, beraber bulunma gibi zaruri hallerde son derece dikkatli ve mesafeli olmalısınız. Allah’tan korkunuz. Haramlardan şiddetle uzak durunuz. Ayrıca gönülünüzü de temiz tutmaya çaba gösteriniz. Yoksa bu düşünceler, mü’minin kalbini karartır, zindan eder. İmanına zarar verir. Son nefesi tehlikeye girer!
Evet erkek, yakın akrabası olan kadınların (anneler-halalar-teyzeler-kızkardeşler-kızlar vd...) bakılması helâl olan yerlerine hacet / ihtiyaç anında dokunabilir ve tutabilir. Bu kadınlar da, erkeğin avretinin gayrı yerine dokunabilir. Fakat bu kadınlara bakmanın ve dokunmanın helâl olması, dinî eserlerimizde beyan olunduğu üzere şehvet olmadığı zamandır. Eğer şehvet duyarsa veya baktığı ve dokunduğu zaman şehvet duyacağına zann-ı galibi (üstün gelen kanaati-ağır basan düşüncesi) varsa o zaman bakmak ve dokunmak haram olur. İsterse annesi olsun. Çünkü bu durumda harama düşmesinden korkulur. Şehvet korkusu olmadığı zaman erkeğin bu kadınlar ile bir yerde baş başa kalmasında ve bunlar ile sefere gitmesinde beis yoktur.
Ancak baldız öyle değildir. Erkek için baldız hakkında geçici mahremiyet vardır. Bir kimse hanımının kardeşiyle evlenemez; ama hanımı vefat ederse evlenebilir. Diğer hususlarda ise, baldız yabancı kadın gibidir; mahremiyet sınırlarına dikkat edilmesi gerekir.
Kadın için de kayınbirader nâmahremdir, yani yabancı birisi gibidir. Mahremiyet sınırlarına son derece dikkat etmek lazımdır.
Bir erkeğin ister baldızına isterse de yabancı kadına kötü gözle bakması caiz değildir. Bu gibi akrabalarla mahremiyete yabancılardan daha fazla dikkat etmek gerekir. Bir evde yalnız kalınması da caiz olmaz.