selamün aleyküm hocam, son günlerde kafama takılan bir soru var, cevaplarsanız sevinirim. banyoda çıplak olarak yıkanmanın dinen bir sakıncası var mıdır? a. suphi karadoğan - istanbul
*******
Ve aleyküm selam.
Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) hayat-ı seniyyeleri içinde (ulvî-yüce hayatları boyunca) hiç çıplak olarak yıkanmamış, banyoda üzerine mutlaka bir peştemal veya benzeri şey almıştır. Yine Nebîler Serveri Efendimiz (s.a.v.), bu mevzu ile ilgili tavsiyelerde, ikaz ve hatırlatmalarda bulunurken; “Allah Halîm, Hayy, günahları örten, hayâyı ve örtünmeyi sevendir. Biriniz yıkandığında üzerine sütre alsın” [Ebu Davud, Sünen, Taharet, 110] buyurmuşlardır.
Evet, Allah Teala her şeyi bilir, her şeyden haberdârdır deyip, açılıp saçılmanın hiçbir anlamı yoktur. Edebe riayet etmek, hemen her hususta olduğu gibi, bu noktada da çok çok önemlidir. Avret mahalline nazar etmenin, insanda unutmaya sebebiyet vereceğini ehlullah / evliyaullah haber verip hatırlatmaktadır. Ayrıca bu durumdan kirâmen kâtibin, hafeza ve vücudumuzda vazifeli diğer melekler (tamamı 384) gibi, bizim ayrılmaz parçamız olan ruhânî varlıkların hoşlanmayacağı muhakkaktır.
Meselenin hükmüne gelince…
Çıplak olarak yıkanmak evet şer’an haram değildir, fetvâ yönüyle caizdir; ama kerih olmadığını, bâtın ehli tarafından mekruh görülmediğini söylemek de mümkün değildir. İhtiyat ve takvâ örtünmeyi gerektirir, evlâ olan budur.
Mevzuun detayı için ayrıca bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2155-banyo-adabi.html