Esselamün aleyküm Halis hocam, Allah sağlık, sıhhat, afiyet, güzellikler ve hayırlı uzun ömürler versin. İstikametten ayırmasın. Mümkün ise size bir soru sormak istiyorum. Birkaç yıl önce bir kardeşimizden abdestten sonra okunması tavsiye edilen 9 ayrı sure-dua şeklinde not almıştım ve o kardeşimiz bu tavsiyenin Seyfettin Alkan abi tarafından yapıldığını söylemişti. Notu alırken hızlı yazdığımdan gerek sırası gerek sayıları hakkında emin olamadım ve o kardeşimiz defterini kaybettiğinden kontrol de edemedim. Bu tavsiye ile ilgili malumatınız var ise bizimle paylaşır mısınız? En başında malumat sahih midir? Hikmetleri nelerdir? Allah'a emanet olunuz. "Abdest aldıktan sonra dünya kelamı konuşmadan 1 terkip vardır ki bunları okuyan kişi mana alemine geçer. 1 defa kelime-i şehadet 1 defa kelime-i tevhid 1 kadir suresi 3 defa Yunus a.s duası 3 defa Fatiha-ı şerif 3 defa İhlas-ı şerif 3 defa Ayetül kürsi 2 defa Felak suresi 2 defa Nas suresi"
Soru: Mahfuz tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap
*******
Ve aleyküm selam kardeşim; dualarınıza mukabil bizden de hayır-dualar…
Sözünü ettiğiniz tavsiyeye dair malumatım yok. Ancak Seyfi abi hayatta olduğuna göre kendisine sorabilirsiniz.
Bizim burada bu mevzuda paylaşabileceğimiz bilgiler; fıkıh, hadis ve âdaba dair eserlerde kaydedilen, ‘abdestin âdabı’ ile alakalı hususlar olacaktır. Şöyle ki:
Abdest esnasında bazı edebler olduğu gibi, sonrasında da vardır. Bunlar şunlardır:
a) Abdest tamamlanınca Kıble’ye karşı şehadet kelimelerini okumak. Bir hadis-i şerifin anlamı şöyle: "Sizden biriniz abdest alırda, abdestini noksansız tamamlar ve sonra, ‘Eşhedu Ellâ İlâhe İllallâh Ve Eşhedu Enne Muhammeden Abduhuu Ve Rasûluh (Şâhidlik ederim ki, Allahu Teâla'dan başka ibadet edilecek varlık yoktur. Hazret-i Muhammed de O'nun kulu ve Rasûlüdür)’ derse ona Cennet’in sekiz kapısı açılır. Artık dilediği kapıdan Cennet’e girer.” [Ebû Dâvûd, Sünen, Taharet, 65; Müslim, Sahih, Taharet, 17]
Bu hususta gelen bir başka rivayet de şöyledir:
“Biriniz abdest aldığında Besmeleyle başlasın... Abdesti bitirdiğinde ise ‘Eşhedu Ellâ İlâhe İllallâh Ve Eşhedu Enne Muhammeden Abduhuu Ve Rasûluh’ desin ve bana salavât getirsin. Kim bunu derse / yaparsa onun için rahmet kapıları açılır.” [Beyhakî, es-Sünenü'l-Kübrâ, 1, 44]
b) Artan abdest suyundan ayakta Kıble’ye karşı biraz içip, “Allâhümmec'alnî mine’t-tevvâbîne vec'alnî mine'l-mütetahhirîn (Allâh’ım! Beni, her günah işledikçe tevbe eden ve günahtan kaçınıp tertemiz bulunan iyi kullarından et)." diye dua etmek.
Şöyle de dua edilebilir.
“Allâhümme eşfinî bi şifâike ve devânî bi devâike va‘sıminî mine’l-vehli ve’l-emrâzı ve’l-evcâi (Allâh'ım! Senin şifanla beni şifalandır, senin ilacınla beni tedavi et. Beni korkudan, hastalıklardan ve ağrılardan koru).”
c) Abdestin sonunda bir veya birkaç defa “Kadr suresi”ni okumak. Enes b. Malik’in (r.a.) nakline göre Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Abdest aldıktan sonra Kadr suresini bir defa okuyan sıddîklar, iki defa okuyan şehitler, üç defa okuyan ise nebîlerle / peygamberlerle birlikte haşrolunur.” [Deylemî rivayet etmiştir. Bkz. Müttakī el-Hindî (ö. 975/1567), Kenzü'l-Ummâl, 5, 72]
d) Abdest aldıktan sonra, eğer kerahet vakti değilse, iki rek’at namaz kılmak.
Abdest aldıktan sonra kılınan bu iki rek’at namaza “sübha namazı” veya “salât-ı vuzû’” yani abdest namazı denir. Mekruh vakitler hariç, her zaman kılınır, kılınabilir.
Abdestten veya gusülden sonra vakit elverişli ise, yaşlık kuruyacak kadar bir süre geçmeden bu iki rek’at namazın kılınması menduptur. Hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur:
“Her kim abdest alır, abdesti güzel yapar, sonra kalkıp iki rek’at namaz kılarsa ve bu iki rek’ata (kalıbıyla Kıble’ye), kalbiyle (de tam olarak Allah’a) yönelirse, o kimseye Cennet vacip olur.” [Buhârî, Sahih, Vudû, 24; Müslim, Sahih, Tahâre, 5, 6,17; Ebû Dâvûd, Sünen, Tahare, 65]
Bu sayılanlar, anlatılanlar gerek dinî bakımdan gerekse sağlık açısından çok faydalı oldukları içindir ki abdestin âdabından olmuşlardır. Abdestin sünnet ve edeblerine aykırı olan şeyler ya tahrîmen, ya da tenzîhen mekruhtur, bunlardan da kaçınmak gerekir. [Bilmen, Ömer Nasuhi, B. İslam İlmihali, Bilmen Yayınevi, İstanbul, 1966, s. 79]
Dinî kaynaklarımızda daha başka ve daha farklı dualar da vardır. Ancak işin özü budur. Bunları yapabilene müjdeler olsun.
Son olarak Ahbab hocaefendi merhumun Üstazımız (k.s.) Hazretlerinden naklettiği gayr-i matbû Notları arasında geçen ve filasıl yukarda kaydettiğimiz bilgileri te’yid eden bir açıklamayı da burada -tebarrüken- zikretmeden geçmeyelim:
“Abdest aldıktan sonra Kelime-i Şehadetle abdest suyunun artığından Zemzem niyeti ile üç yudum içilir. ‘Allâhümmec'alnî mine’t-tevvâbîne vec'alnî mine'l-mütetahhirîn’ve üç ‘İnnâ enzelnâhu’ suresi okunur. Şifadır. Ayakta içilmesine ruhsat-ı şer’iyye vardır.” [A.g. Notlar, s. 26]