Selamün Aleyküm Hocam  Rabbim bir Ramazan ı Şerife daha kavuşturdu bizleri çok şükür. Ramazan ı Şerifiniz mübarek olsun.  Sorum şu; Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerimde kaç adet harf bulunmaktadır?  Kuran-ı Kerimi yüzüne okuduğumuz her harf başına 10 hasene, namaz içinde okumalarda harf başına 1000 sevap olduğunu ve hatimlerimizde (İhlas Hatmi) 333 adet Kuran-ı Kerim hatmi sevabına kavuştuğumuzu idrak edersek toplam harf adedini merak ettim hocam teşekkür ederim şimdiden.

Soru: yusuf tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Öncelikle şunu ifade etmek isterim; mesajınız bana, namaza niyette rek’at adedini belirtmenin âdap bakımından münasip olmayacağı düsturunu hatırlattı. Zira, kişinin ihlâsı nisbetinde o bildirilen-belirlenen rakamların üzerinde de mükâfatlar verebilir Mevlâ-yi zû’l-Celâl ve'l-Kemâl Hazretleri! O’nun hazinesi geniştir, sonsuzdur… Yeter ki biz âdap-erkân ve usûlünce kulluğumuzu ortaya koyup istemesini bilelim. Allahu Teâla’nın affı da mağfireti de rahmeti de hudutsuzdur, O cömertlerin en cömertidir, kimse de tahdit edip engel olamaz ihsanına…

Sorunuza gelince…

Şu anda bunu yapmaya pek de müsait olmadığımıza göre, hemen her zaman her meselede olduğu gibi, bu mevzuda da gene selef âlimlerimizin beyanlarına bir göz atalım. Onlar bu hususta neler söylemiş, bir kulak verelim.

Kur’an-ı Kerim harfleri sayısının;

- Abdullah b. Kesîr ve Mücâhid 321.180,

- Fadl b. Ata b. Yesar 325.015,

- Sellâm Ebu Muhammed el-Hamanî (rahımehumullah) 340.740 olduğunu söylemişlerdir.

- İmam Süyûtî hazretleri de meşhur eseri el-İtkan’da; İbn Abbas’tan (r.anhuma) yapılan rivayete göre, Kur'an-ı Hakîm’in tamamının 323.671 harften teşekkül ettiğini zikretmiştir.

Bu noktada rakamlar arasındaki farklar nereden kaynaklanıyor, denilebilir. Bu soruya da şöyle açıklık getirmeye çalışabiliriz:

Âlimlerin Kur’an-ı Kerim’in ayet, kelime ve harf sayımında farklı rakamlar ortaya koymalarının elbetteki bir takım sebep ve hikmetleri vardır. Mesela;

- Lafızlarn sayımındaki farklılık, örfî-nahvî-kitâbî kelimelerin dikkate alınıp alınmamasından kaynaklanmaktadır.

- Harflerin sayımında değişik rakamların elde edilmesi ise, kuvvetli bir ihtimalle, Hatt-ı Osmanî’de küçük bir dikme halinde yazılan elifler ile hemzenin yuvası olan vav ve gibi zâit harflerin sayılıp sayılmamasından dolayıdır. Ayrıca, Hatt-ı Osmanî ile diğer hatlar arasında kendini gösteren elifler-çekmelerle birlikte, belki de şeddelerin de tesiri olmuştur.

Kaldı ki böylesine büyük sayılarda, küsûratta bazı farklılıkların olması pek de fazla bir önem arz etmez.

Ancak, başta Tercümanu’l-Kur’an İbn Abbas (r.anhuma) olmak üzere birçok büyük İslâm âliminin Kur’an-ı Kerim’in ayetleri yanında kelime ve harflerini de saymış olmaları, bu işin ehemmiyetini göstermektedir. Keza, sonsuz ilim sahibi Allahu Teâla’nın kelâmı olan Kur’an-ı Hakîm’de kullanılan kelime ve harflerin sayılması ve onlardaki bazı esrârın varlığını bulmaya müteveccih gayretlerin olması da, Müslümanlar tarafından Kitâb-ı İlahi’ye verilen değerin çok açık bir nişânesidir.

Mevzu ile ilgisi bakımından lütfen aşağıdaki linklere de bkz.

http://www.halisece.com/islami-makaleler/1816-kur-an-i-kerim-de-6666-ayet-vardir.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2455-kur-an-i-kerimdeki-hizbler.html

http://www.halisece.com/islami-makaleler/393-kuranda-mutesabih-ayetler-ve-mukattaa-harfleri.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/981-kur-an-i-kerim-in-sirri.html

http://kitap.mollacami.com/kurani-kerim-bilgileri/kurandaki-kelimeler-ve-harfler.html

Rabbim (c.c.) cümlemizi ve bilcümle Ümmet-i Muhammed ve evladını, kusurumuzla-küsûrumuzla, noksanımızla-nisyanımızla, hata ve isyanımızla birlikte okumaya gayret ettiğimiz mübarek kelâmını bizden lutfiyle-keremiyle, sonsuz rahmetiyle kabul buyurup rızâsına muvafık eylesin. Meccânen Cemâl-i İlahisiyle de müşerref kılsın. Amin…

Go to top