Selamün aleyküm hocam. Allah(azze ve celle) katında tek din islamdır ayetini nasıl anlamamız gerekiyor? Semavi dinler! demek bu ayte karşı ters bir görüşmü oluşturur?

Soru: Fatih tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

******* 

Ve aleyküm selam.

Bu sorunun cevabı için tefsirlere bakman, oralardan okuyup feyizlenmen fazlasıyla yeterli olurdu. Bu format bunun burada uzun uzadıya tefsirine müsait sayılmaz. Mesela aç Elmalı’lı merhumun Hak Dini Kur’an Dili tefsirini, bk Âl-i İmrân suresinin sözünü ettiğin ayet-i celilesine…

Hak dîn, Allah indinde İslâm’dır (Müslümanlıktır). Kitap verilenler (Ehl-i Kitap yani Yahudi ve Hıristiyanlar başka suretle değil), ancak kendilerine ilim geldikden sonra, aralarındaki ihtirastan dolayı ihtilâfa düştü. Kim Allah’ın âyetlerini inkâr ederse, şübhesiz ki Allah hesabı pek çabuk görendir.” [Âl-i İmrân, 19] 

Evet, Allahu Teâla nezdinde tek Hak din İslâm’dır. Bu itibarla Yahudilik ve Nasraniyet / Hıristiyanlık din değildir. O dönemin peygamberlerine iman edenlere verilen bir ünvandır, onların şeriatlarına mensubiyetlerini ifade eder. Mesela -pek kullanılmamakla beraber- ‘Muhammedîlik’ gibi… Nitekim ayet-i celilede Cenab-ı Hak Halîl’i İbrahim aleyhisselamdan bahsederken, “İbrahim ne bir Yahudi, ne de bir Hıristiyandı. Fakat o, Müslim bir hanif (Allah’ı bir tanıyan dosdoğru bir Müslüman) idi. Müşriklerden de değildi o.” [Âl-i İmrân, 67] buyuruyor. 

Hâsılı, ilk insan ilk peygamber atamız Hz. Adem’den son peygamber Hz. Muhammed Mustafa’ya (salavatullahi aleyhim ecmain ve alâ Nebiyyinâ hâssah) kadar bütün nebilerin-rasûllerin tebliğe memur bulundukları dinin adı İSLÂM’dır. Cenab-ı Hak bunu böyle beyan ediyor. Dolayısiyle “semâvî dinler” tabiri yanlıştır. Tek semavî din vardır, onun da adı İslâm’dır. Ayet-i kerimede açıklandığı üzere bazılarının, sözde başka ‘semavî dinler’ uydurmaya kalkışmaları da tamamen şeytanî ve nefsanî ihtiraslarına mağlubiyetlerinden, bu yöndeki aşırı arzu ve isteklerine yenik düşmelerinden dolayıdır. Bu yaptıkları şenî fiilin, pek çirkin ve çok tehlikeli işin hükmü / neticesi de, yine İlahî beyanla, “Allah’ın ayetlerini inkârdır”, küfürdür. Başka bir şey değil. Nihayet gidecekleri yer de Cehennem’dir!

Bu hususlarda daha geniş bilgi için bk.

http://halisece.com/islami-makaleler/390-islam-seriat-tarikat-hakikat-marifet.html

http://www.halisece.com/sosyal-meseleler/3770-dinlerarasi-diyalog-ve-hosgoru-hareketinin-seyrettigi-istikamet.html

http://www.halisece.com/islami-makaleler/3916-hayreddin-karaman-in-cevablamadigi-sualler.html

Go to top