Selamün aleyküm hocam. Mescidi Aksa ile ilgili bir sorum olacaktı. Oraya girip iki rekat namaz kılan kimsenin anasından doğduğu gün gibi günahlarından temizleneceği söyleniyor. Bu doğru mudur, dini kaynaklarda bu konuda bilgi var mı?
Soru: Şuayp Öktem tarafından yazıldı. Kategori: Soru – Cevap
*******
Ve aleyküm selam.
Değerli kardeşim;
Söylenti olarak kaydettiğiniz bilgi doğrudur; hatta o kimse hakkında, Süleyman aleyhisselamın, Cenab-ı Hak’tan daha fazla ve daha başka temenni ve niyazları da vardır. Nitekim büyük tefsir, hadis, fıkıh, kıraat, tarih ve Arap dili ve edebiyatı âlimi Ebû İshaq es-Sa’lebî (rh. v. 427/1035) ), Kitâbü’l-Arâis fî Kasâisı’l-Enbiyâ isimli eserinde bunları zikretmektedir.
Şöyle ki:
Süleyman aleyhisselâm, Mescid’in yapı işinden boşaldığı zaman[1], Sahra’nın üzerine bir kurban götürüp kesti. Sonra da şöyle dua ve iltica etti:
"Ey Allâh’ım! Bana, bu mülk ü saltanatı, Sen bağışladın! Üzerimdeki ihsan, Sen’dendir! Sen beni, yeryüzüne Halîfen yaptın! Hamd, sana mahsustur.
Ey Allâh’ım! Bu Mescid’e giren kimse hakkında, benim Sen’den dileğim şudur:
‘Buraya girip içinde hâlisane iki rek’ât namaz kılan kimse, anasından doğduğu gündeki gibi günahından çıkıp arınsın! Buraya giren günahkâr, günahına tevbe etsin. Korkuya kapılanı emniyete, güvenliğe kavuştur! Hasta olana şifâ ver! Kıtlığa uğrayana bolluk ve zenginlik ihsan et! Duamı kabul buyurup dileklerimi ihsan ettiğin zaman, Kurban’ımın kabulünü, onun alâmeti kıl!’ diyerek dua etti.
Bunun üzerine, gökten bir ateş indi. Şarkla garp (doğu-batı) arasını kapladı. Sonra da boynunu uzatıp, kurbanı yüklenerek göğe yükseltti.
Süleyman aleyhisselâm, bundan sonra, İsrail oğullarının âlimlerini topladı. Onlara, Mescid’in Allah için yapıldığını bildirdi. [2] Ve o günü, Bayram edindi. [3]
Dipnotlar
[1] Ebû İshaq es-Sa’lebî, Kitâbü’l-Arâis fî Kasâisı’l-Enbiyâ, s. 328, Muhyiddin b. Arabî, Muhâdarâtü’l-Ebrâr, c. 1, s. 134.
[2] Ebû İshâq es-Sâlebî, a.g.e., s.310. Bu zât Nişâbûr’da yetişen tefsîr ve fıkıh âlimlerinin büyüklerindendir. Bu kitabı da, Peygamberlerin (aleyhimüsselam) kıssalarını anlatan çok kıymetli bir eseridir.
[3] Tarîhu’l-Yâqûbî, c. 1, s. 56, Ebû İshaq es-Sâ’lebî, a.g.e., s .310. Detaylı bilgi için bkz. http://www.halisece.com/islami-makaleler/4518-peygamberlerden-suleyman-a-s-kudus-ve-mescid-i-aksa.html