“îlâ' - إيڵاء” yemini

Hocam s.a     Değerli vaktinizi aldığım için özür dilerim, eşime sinirlenip ''sana tekrar müsait oluncaya kadar ceza veriyorum dedim'' .takriben 15-20 gün arası bir zaman için münasebet konusunu kastederek  bu şekilde bir cümle kurdum..Bu konu sonra kafama takıldı bir sıkıntı olabilirmi diye..Araştrınca hayatım ilk defa duyduğum ''İLA'' olayından haberim oldu..kullandığım cümle niyetim aynen yazdığım şekildedir..Bu durum ''İLA'' hükmünde olur mu? Kefaret gibi bir durum gerekirmi?Nikah konusunda bir zedelenme sözkonusu mudur? Gerçekten çok huzursuz oldum,ila konusunu hiç bilmiyordum..Biraz aydınlatırsanız çok sevinirim..

Soru: aslan demir tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Sözünü ettiğiniz fıkıh tabirlerimizden Îlâ’nın rükünlerinden biri, kişinin eşinden ayrı kalma süresi ya mutlak olmalı veya en az dört ay olarak belirlenmiş bulunmalıdır.

Dört aydan kısa süreli îlâ’, evlilikle / talakla ilgili bir sonuç doğurmaz. Bu durumda koca, süre dolmadan önce eşine dönerse, yeminini bozmuş sayılacağı için sadece yemin keffareti vermesi gerekir.

Anlattığınıza göre sizin vaziyetinizin böyle olduğu, yani bu kinayeli sözden 15-20 gün sonra eşinize döndüğünüz anlaşılıyor. O halde diğer yeminlerde olduğu gibi, yemin keffareti ödemeniz gerekir. Bu da malumunuz; köle azat etmek -ki günümüzde yok- veya on yoksulu bir gün (sabah-akşam iki öyün) doyurmak yahut da on fakiri giydirmektir. Eğer koca yoksul ve bunları yapacak güce sahip değilse, arka arkaya üç gün oruç tutar. [Bk. Mâide suresi, 89]

Îlâ’ hakkında daha geniş bilgi için lütfen bkz.

https://www.halisece.com/genel-fikhi-konular/4951-ila-yemini-nedir-ne-degildir.html

Go to top