Selamun aleyküm değerli hocam. Derinin üzerine kına ile çiçek veya değişik motifler çizmek dövme hükmünde midir? Emre Karkar – Gmail

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

1. Kına ile de olsa vücuda / cilde dövme yaptırmak haramdır. Yani cild altına boya, kına ve sair maddelerle kalıcı şekil ve desenler yapmak, yaptırmak dinimizce yasaklanmıştır.

2. Derinin üzerine kına ile çiçek ya da değişik motifler çizmek ise dövme değil, kına ile boyalanmadır. Kına yakmak özellikle kadınlar için mubahtır, haram olmaz. Fakat söz konusu bu çiçek veya değişik diğer desenleri kadın kime karşı yapacak? Çünkü kadınlar ancak kocaları için süslenebilirler, başkaları için caiz olmaz. Yabancı erkeklere göstermemek şartıyla, kadının kocasına karşı her zîneti-süsü caizdir, sünnettir, başkaları için süslenmek ise haramdır.

Erkekler için de saça-sakala kına yakmak caizdir. Nitekim Rasûl-i Zîşân (s.a.v.) Efendimiz sakalına kına yakmıştır. Kına-kına taşı ile de olsa saçı siyaha boyamak caiz olmaz, şiddetle yasaklanmıştır. Çünkü ilk defa saçını siyaha boyayan Firavun’dur, bu hâl ona benzemek olur. Erkeğin zaruretsiz eline-ayağına kına yakması da mekruhtur. Ancak hastalıkta ilaç olarak kullanılabilir, buna cevaz vardır.

Bu mesele hakkında detaylı bilgi için bkz.

Kaş ve tüy yolma, dövme yaptırma, dişleri seyreltip inceltme

Vücuttaki dövme gusle engel olur mu?

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1102-hocam.html

http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-454.html

Go to top